Woning in Tienen

AST77

Foto’s : Steven Massart

Deze compacte woning staat in een rustige wijk in Tienen. Om de zuidwestelijke oriëntatie aan de straatkant zo goed mogelijk te benutten, hebben de architecten de “voor- en achterkant” verwisseld. In deze logica om de traditionele ligging van de ruimtes om te draaien werd de voordeur aan de achterkant van het huis voorzien.

Het contrast in de materiaalkeuze tussen het lager gelegen niveau en de verdieping weerspiegelt de totaal verschillende relaties met de ‘buitenwereld’. Terwijl men vanuit de leefruimtes door brede vensters rechtstreeks naar buiten kan kijken, zijn de kamers op de verdieping meer naar binnen gericht. Daarom is, met uitzondering van de glazen opening aan de achterkant, heel de verdieping omgeven door een ‘omhulsel’ van bakstenen. Vanaf de kamers, die enkel werden ontworpen als slaapruimtes, kunnen de vensters worden geopend met zicht op de achterzijde van de parementmuur, waarvan de geperforeerde bakstenen het buitenlicht zacht laten ‘doorschemeren’ zoals door een sluier.

Voor het metselwerk is de keuze gevallen op een strengperssteen. Het legvlak is het zichtvlak geworden. Door deze kanteling en het gestapelde metselverband geeft het aanzicht van de woning een op eerste zicht iets of wat bevreemdend beeld.

 

Gepubliceerd in 'Bouwen met Baksteen nr 145 - maart 2014'   Download het artikel