NL | FR | Login voor leden Vacatures Contacteer ons
  • Home
  • BAKSTEENSECTOR
  • Innovatie in de sector

Niets is zo betrouwbaar als een solide baksteen. Zolang men zich kan herinneren, is de baksteen hét fundament van een solide woning of ander gebouw. Is het dan nodig hierin te innoveren? Kan traditie met innovatie worden gecombineerd?

 

Maatschappelijk verantwoord en ecologisch

Het antwoord is zeer duidelijk: ja. Innoveren moet om tegemoet te komen aan de veranderende vereisten van bouwheren, architecten, projectontwikkelaars,… en van de samenleving in het algemeen. Zoals het met alles gaat, groeit de vraag naar ecologische producten, met een zo laag mogelijke milieu-impact en een zo hoog mogelijke duurzaamheidsfactor. Denk aan energiebesparing, een gezond binnenklimaat, wooncomfort, aanpassingsmogelijkheden, het gebruik van alternatieve grondstoffen,… door een uitgebreid gamma van producten en systemen op de markt te brengen kan men een antwoord bieden aan de vraagstukken van vandaag.

Ook andere factoren zoals de impact op de fysieke arbeid of het tekort aan geschoolde arbeiders spelen een rol in het innovatieproces. Door te innoveren in bouwsystemen probeert men deze uitdagingen te omzeilen.

 

Schoonheid voorop

Deze nieuwe ontwikkelingen doen zich niet enkel voor op technisch, maar ook op esthetisch vlak. Het oog wil ook wat, en architecten zijn zeker ook vragende partij voor nieuwigheden op dat vlak. De gevelsteen is bepalend voor het karakter van een gebouw. Vandaar is een uitgebreid gamma in baksteenvariëteiten onontbeerlijk.

 

Enkele praktijkvoorbeelden

  • De steeds strenger wordende energieprestatieregelgeving heeft geleid tot de ontwikkeling van keramische metselblokken met innovatieve thermische eigenschappen.
  • Er werden dunnere gevel- en binnenmuurstenen ontwikkeld om een antwoord te bieden aan de strengere EPB-regelgeving en de evolutie naar een beperkte milieu-impact.
  • Het gamma aan gevelstenen blijft verrassen, zowel op vlak van uitzicht als van formaten. Dit laat toe om gebouwen te realiseren dat esthetisch aan ieders verwachtingen voldoet. Voor elk wat wils!
  • Om de tijdsdruk van het bouwproces het hoofd te kunnen bieden, werd fors geïnvesteerd in prefabwandelementen en lijmtechnieken.

 

Conclusie

Onze sector heeft een ware evolutie ondergaan van fabrikanten die louter stenen leverden tot partners die actief mee in het bouwteam naar innovatieve oplossingen zoeken met keramische producten.

Met andere woorden: het behalen van een goed niveau van energieprestatie is een belangrijke factor geworden. Daarom is innoveren een must voor elk bedrijf dat bij de bouwsector betrokken is!