NL | FR | Login voor leden Vacatures Contacteer ons

Weet u hoe de grondstoffen verwerkt worden tot gevel- of snelbouwbakstenen, straatklinkers en andere keramische materialen?

Het productieproces van gebakken klei bestaat uit verschillende stappen:

 1. Ontginning van grondstoffen

  Klei is de natuurlijke grondstof die aan de basis ligt van de baksteen. “Klei” is echter een begrip dat ruim geïnterpreteerd dient te worden. Zo worden verschillende soorten klei gebruikt uit verschillende ontginningsgebieden en voor diverse producten.

 2. Voorbereiding van de grondstoffenmix

  Dit proces bestaat enerzijds uit het kneden en malen, en vervolgens het mengen en doseren van de grondstof.

 3. Vormen

  Afhankelijk van de gebruikte manier van vormen bestaan er verschillende soorten stenen zoals handvormstenen en strengpersstenen.

 4. Drogen

  Voordat de stenen de oven ingaan, worden ze gedroogd. Men doet dit om te voorkomen dat ze zouden barsten bij het bakken door de uitzetting van de waterdamp.

 5. Bakken

  Volgens een strict uitgekiend temperatuurschema worden de bakstenen vervolgens gebakken op een temperatuur tussen de 850 en 1200° Celcius.

 6. Verpakking

  Na het bakproces worden de stenen zorgvuldig ingepakt en klaargemaakt voor transport naar de plaats van bestemming. De verpakking gebeurt zodanig dat men een minimum aan verpakkingsmateriaal nodig heeft. Gedetailleerde informatie over het productieproces van baksteen vindt u in deze brochure.

.