NL | FR | Login voor leden Vacatures Contacteer ons

In België zijn smallere gevelbakstenen reeds lang op de markt ingeburgerd, dankzij de inspanningen van de pioniers ter zake. Door de keramische producten dunner te maken kan het gebruik van grondstoffen, materialen (inclusief de hoeveelheid gebruikte mortel bij uitvoering) en energie met 25 tot 30% worden verminderd. Veel gevelbaksteenproducenten bieden een baksteenformaat aan dat smaller is dan een klassiek formaat, het zogenaamde eco-formaat.

Technisch referentiekader:

De technische productspecificaties voor de "smallere" gevelstenen zijn dezelfde als deze voor de "standaard" gevelstenen:

-       de Europese geharmoniseerde productnorm NBN EN 771-1:2011 +A1:2015 "Specification for masonry units - Part 1 : Clay masonry units" - als basis voor het opstellen van de prestatieverklaring en het aanbrengen van de CE-markering

en

-       de "Technische voorschriften voor gevelbakstenen" PTV 23-002 (5/12/2019) - in het kader van de vrijwillige productcertificatie BENOR.

Zoals bij alle gevelbakstenen kan een smallere gevelsteen traditioneel gemetseld worden, gelijmd met een lijmmortel, verwerkt met een dunbedmortel of verwerkt met een doorstrijkmortel.

Gezien er in België geen bouwwetgeving van toepassing is, is het afhankelijk van wat er in het lastenboek voorgeschreven is, wat er van toepassing is voor het metselwerk.

Door de Belgische bouwwijze en onze specifieke opbouw van een spouwmuur kent de toepassing van dit eco-formaat gevelbaksteen geen belangrijke knelpunten mits bovenop de normale "codes van goede praktijk" bij ontwerp en uitvoering van het metselwerk rekening gehouden wordt met een aantal technische aandachtspunten. De nodige adviezen kunnen steeds meegegeven worden door de producenten.

We verwijzen naar het tijdschrift Bouwen met Baksteen 177 voor deze specifieke technische aandachtspunten.