NL | FR | Login voor leden Vacatures Contacteer ons

Utopia, bibliotheek en academie voor podiumkunsten in Aalst

KAAN architecten

Foto's : Delfino Sisto Legnani e Marco Cappelletti

Utopia, de bibliotheek en academie voor podiumkunsten, gehuisvest in een gloednieuw gebouw ontworpen door KAAN Architecten, is open voor de inwoners van de stad Aalst. Het 8000 m² grote bakstenen complex incorporeert een opvallend historisch gebouw uit de tweede helft van de negentiende eeuw en zorgt voor een verjonging van het stedelijke landschap, terwijl het op een elegante manier uitdrukking geeft aan de vereiste functionaliteit.

Het gebouw is vernoemd naar het beroemde boek 'Utopia' van Thomas More, dat voor het eerst werd gedrukt door de prominente Aalstenaar Dirk Martens. Utopia is in het stedelijke weefsel ingevoegd om het kenmerkende onregelmatige straatpatroon van het stadscentrum met intieme ruimtes te verbeteren en ermee te communiceren.

Het grootste deel van de omtrek van het gebouw bestaat uit nieuw metselwerk. Voor de materialen en kleuren van het bouwwerk is goed naar Aalst gekeken, waarna een enigszins donkere baksteen, 'Rood Aalst' is gekozen. Om de dualiteit van Utopia te accentueren, zijn lange, platte bakstenen (50 x 10 x 4 cm) met een horizontale uitwerking ingezet om de verticaal gerichte gevels van de oude school aan te vullen.

Verschenen in "Bouwen met Baksteen" nr 163 - september 2018'   Download het artikel