NL | FR | Login voor leden Vacatures Contacteer ons

Appartementsgebouw in Gent

Enplus architecten - Nicolas Blondeel

Foto’s: Studio Claerhout

Architect Nicolas Blondeel kon in dit gebouw met negen appartementen zich creatief volledig uitleven. Door de volumetrie met onregelmatig inspringende en vooruitstekende gedeelten en de textuur van de gevel straalt dit appartementsblok een zeer eigen karakter uit.

De grootste moeilijkheid van het project bestond erin zoveel mogelijk appartementen te ontwerpen, terwijl tegelijkertijd de bouwnormen betreffende de oppervlakte moesten worden nageleefd. De overhangen in de volumetrie creëren extra ruimte en vormen een verwijzing naar de alkoven van andere gebouwen in de wijk.

Een ander desideratum van de bouwheer was een duurzame buitenbekleding. Het gebruik van gebakken aarde drong zich dus op. Om met minder dikke muren te werken en toch een grote isolatiedikte te behouden, heeft de architect gebruik gemaakt van keramische steenstrips die op isolatie werden gekleefd.

Dit technische gegeven bood de gelegenheid om vrij spel te geven aan de creativiteit, waarbij de steenstrips zowel horizontaal als verticaal werden gekleefd. De technische mogelijkheden waren hiermee nog niet uitgeput; zo konden ook steenstrips van verschillende diktes (2 en 3 cm) worden afgewisseld om een parement met veel textuur te creëren; een ware stijloefening! 

Gepubliceerd in 'Bouwen met Baksteen nr 145 - maart 2014'   Download het artikel