NL | FR | Login voor leden Vacatures Contacteer ons

Appartementsgebouw in Gent

CAAN architecten

Foto's : Thomas De Bruyne - cafeine.be

Het betreft een zeer smal perceel welke de overgang vormt tussen enerzijds een grootschalig gebouw uit de jaren 60 en een typisch hoekpand in een authentieke dwarsstraat op de stadsring. Vanuit de visie van monumentenzorg en de coherentie van deze dwarsstraat was het slopen van dit hoekpand niet aan de orde.

Via overleg met de dienst stedenbouw werd verkregen dat een 6 bouwlagen hoog volume gerealiseerd mocht worden. De smalle gevelbreedte maakt dat er een elegant vertikaal volume ontstaat tegen de wachtgevel van het linker aanpalend gebouw.

De geveltextuur is opgevat d.m.v. geel-bruine metselwerkpenanten van 60cm en beige betonnen lintelen. Het buitenschrijnwerk is verdiept geplaatst i.f.v. schaduwwerking en maakt dat dit niet opvallend aanwezig is in de gevelcompositie. Er is bewust geopteerd om een geel-bruin gebouw te realiseren tussen grijze en rode buren.

Door de speelse werking van de metselwerkpenanten is de typische 60cm verticale gevelstrook links en rechts ‘waar geen ramen in mogen zitten’ niet opvallend zoals bij vele andere gebouwen.

 

Gepubliceerd in 'Bouwen met Baksteen nr 150 - juni 2015'   Download het artikel