NL | FR | Login voor leden Vacatures Contacteer ons

24 sociale huurappartementen in Alsemberg

db architecten - Adriaan De Beenhouwer

Foto’s: Serge Brison

Dit open bouwblok bestaat uit 24 sociale huurappartementen met 1 of 2 slaapkamers, op een sterk hellend terrein, aan een scherpe hoek van een verbindingsweg (Zoniënwoudlaan) en een rustigere straat (Nieuwe Houtweg).

De doorgangen en de toegangen tot de appartementen werden door db architecten gegroepeerd rond een centrale inkomzone, waar zich de trappen, loopbruggen en een lift bevinden. Deze insnijding werd bewust in het hart van het gebouw voorzien, net ter hoogte van de schakel aan de scherpe hoek, waardoor er veel meer natuurlijk licht in de appartementen getrokken kan worden. De centrale inkom wordt bijkomend benadrukt door een grote zeilstructuur, die het gebouw als het ware samenbrengt. Het architectenbureau van Adriaan De Beenhouwer koos bewust voor een speelse overkapping uit een transparante, lichte PVC doek, die bescherming biedt tegen regen, maar toch het nodige zonlicht toelaat tot in de kern van het gebouw.

De architectuur van het gebouw met donkerrode genuanceerde baksteen wordt verder ook gekenmerkt door verschillende buitenterrassen, die als het ware de scherpe hoek van het perceel accentueren. Het lijnenspel van deze terrassen zorgt voor een dynamische volumetrie.

Gepubliceerd in 'Bouwen met Baksteen nr 160 - december 2017'  Download het artikel