NL | FR | Login voor leden Vacatures Contacteer ons

Future proof met baksteen

Download de publicatie BMB 176 - december 2021

Vandaag aan onze gebouwen van morgen denken ... is dit uiteindelijk verschillend van wat er in het verleden werd gedaan of van wat er nu al wordt gedaan? Welke bijdrage kunnen keramische materialen leveren aan een wereld in verandering? Moeten we echt alles aanpassen of dezelfde fundamenten behouden die onze bakstenen gebouwen door de eeuwen heen hebben gedragen?

Er rijzen vandaag veel vragen in onze sector. De fabrikanten van keramische materialen houden alle deuren open en gaan maximaal voor innovatie: ze optimaliseren wat de essentie is van de baksteensector, het "traditionele metselwerk" gemaakt van bakstenen en mortel, en tegelijkertijd bieden ze ook nieuwe producten en systemen aan die breken met deze eeuwenoude traditie.

In traditioneel metselwerk worden de bakstenen slanker gemaakt (in ons jargon spreken we van "dematerialisatie" of "downsizing"). 

Er verschijnen nieuwe systemen van droog gestapeld metselwerk - dat wil zeggen zonder mortel of lijmmortel - op de Belgische markt. Het doel van deze metselrevolutie is om het in de toekomst gemakkelijker te maken om metselwerk te demonteren en bakstenen opnieuw te gebruiken in andere projecten. Dit wordt een omkeerbare constructie genoemd.

Dit nummer van 'Bouwen met Baksteen' maakt deel uit van onze serie die gewijd is aan de vele aspecten van circulariteit.