NL | FR | Login voor leden Vacatures Contacteer ons

Architectuurpraktijk en vakantiewoning in Dudzele

Architectuurkantoor Monbaliu

Foto’s : Studio Claerhout

Dit project bestond uit de uitbreiding van het architectenatelier, dat was ingericht in een te klein geworden woning uit de jaren 1930, en ook van de privéwoning van de architect. Het tweede element van het project is het gastenverblijf, met de sprekende naam ‘Tube’.Door de keuze en de uitvoering van de materialen, de hoge ramen en het feit dat er een gemeenschappelijke tuin is, maken de twee elementen van het project ontegensprekelijk deel uit van hetzelfde geheel. Toch zijn ze eenvoudig te onderscheiden van elkaar en hebben ze elk hun eigen, specifieke karakter.

In de stedenbouwkundige voorschriften werden specifieke dakhellingen voorgeschreven. De architect heeft deze verplichting ietwat speels ge(her)ïnterpreteerd door het dak van het gastenverblijf ‘schuin af te snijden’ en door ook aan het dak van de uitbreiding een zeer speciale volumetrie te geven.

Pascal Monbaliu houdt van bouwen met baksteen, vooral omwille van de duurzaamheid van het materiaal. De architect en zijn vrouw hadden een voorliefde voor natuurkleurige materialen en hebben deze steen gekozen omwille van zijn tamelijk homogene kleur met aardekleuren met roodbruine tinten.

Gepubliceerd in 'Bouwen met Baksteen nr 145 - maart 2014'   Download het artikel