NL | FR | Login voor leden Vacatures Contacteer ons

Rijwoning 2.0 in Kessel-Lo

AST 77

Foto’s : Steven Massart

De bouwheer wou de woning laten herbekijken en zien wat de mogelijkheden waren. Na een grondige analyse bleek dat afbraak en heropbouw de enige oplossing was om hier een correct en duurzaam antwoord op te geven.

Het perceel is er één zoals zoveel typische Vlaamse arbeiderswoningen, 4m breed en 25m diep, met een dragende voor- en achtergevel en centraal een draagmuur.De bestaande rijwoning is volledig afgebroken en vanaf de funderingen terug heropgebouwd. De nieuwbouw is gerealiseerd als een nieuw woonvolume dat zich perfect aansluit met naastliggende woningen en met het karakter van de bestaande straat.

De voorgevel past zich perfect in het bestaande straatbeeld door in te spelen op de horizontale belijning van de andere woningen in de straat en de manier waarop de ramen zich hier inpassen. Het gevelontwerp volgt en benadrukt de horizontale lijnen die de verticale positie van de verschillende ramen in de straat aangeven. In de woning wordt dit bekomen door dieper liggende stroken te voorzien die bekleed zijn met aluminium platen in dezelfde kleur als het buitenschrijnwerk. In overeenstemming met de andere woningen in de omgeving passen de ramen en de voordeur in dit lijnenspel doordat de ramen even hoog gemaakt zijn als deze horizontale banen.

Gepubliceerd in 'Bouwen met Baksteen nr 150 - juni 2015'   Download het artikel