NL | FR | Login voor leden Vacatures Contacteer ons

Uitbreiding van een rusthuis in Herselt

LLOX architecten

Foto's : Frans Switsers

Deze uitbreiding van het rusthuis van Herselt bevat 42 serviceflats. De architecten ontwierpen twee nieuwe vleugels die loodrecht op elkaar staan.

De verbinding met de bestaande gebouwen gebeurt via het glazen gelijkvloers van de centrale vleugel. Vanaf de straat kan men er doorheen kijken tot aan de achterkant. De zijvleugel is dan weer gedeeltelijk gebouwd op pilotis en hier werden enkele parkeerplaatsen voorzien.

Naast deze fysieke verbinding van de gebouwen hebben de architecten bouwkundige elementen van het vroegere rusthuis geherinterpreteerd, met loggia’s die schuin uit de gevel van de parementmuur steken. Zodoende wordt ook een architecturaal verband gecreëerd! Door de hedendaagse vormgeving krijgt men een indruk van schuin uit de gevel springende muurelementen.

Het metselwerk is het laatste element waardoor de bestaande delen en de uitbreiding een geheel vormen. De architecten zijn hierbij nog een stapje verder gegaan en hebben bakstenen van vier verschillende kleuren (geel-beige-bruin-grijs) met elkaar gemengd. Hiermee wordt verwezen naar de kleuren van de oudere gebouwen van het rusthuis.

Gepubliceerd in 'Bouwen met Baksteen nr 145 - maart 2014'   Download het artikel