NL | FR | Login voor leden Vacatures Contacteer ons

Bakstenen produceren vergt energie: ze moeten immers gebakken worden op temperaturen van ongeveer 1000° celcius (meer informatie over het bakproces vind je hier).

De keramische sector ziet erop toe dat tijdens de productie van baksteen zo weinig mogelijk energie verloren gaat. Maar wanneer men de energieproblematiek onder de loep neemt moet men het totaalplaatje bekijken: energiebesparing vergt een inspanning van ons allemaal. Elementen die hierbij mee in rekening moeten worden gebracht zijn het energieverbruik door het transport en de levensduur van dakpannen en bakstenen die zo hoog mogelijk hoort te zijn.

Voor de lange-termijnbestemming heeft men dus minstens zoveel aandacht: een huis of gebouw moet immers ook verwarmd worden. Om daar het energieverbruik in te perken is een goede isolatie van belang, en de baksteen speelt hierin een cruciale rol. Bakstenen zijn een massief materiaal en treden, in tegenstelling tot de lichte materialen, dankzij hun thermische inertie op als regulator en zorgen voor een aangenaam binnenklimaat zowel in de winter als in de zomer.